Отримання гумінових речовин бурого вугілля та їх сорбційні властивості по відношенню до іонів міді та свинцю з використанням методу комплексоутворювання – ультрафільтрація - Сініцина, Анастасія Олександрівна; Карножицький, Павло Володимирович (Товариство з обмеженою відповідальністю "Планета-Прінт", 2021)
Визначено ефективність використання бурого вугілля Олександрійського родовища для отримання гумінових речовин. Досліджено продуктивність та селективність очищення води від іонів металів, із застосуванням методу комплексоутворювання - ультрафільтрація. Доведено, що використання гумінових речовин бурого вугілля Олександрійського родовища, для очищення води від іонів міді та свинцю з подальшою фільтрацією, досить висока та складає 96-99%.

The efficiency of using brown coal of the Alexandria deposit for obtaining humic substances is determined. The productivity and selectivity of water purification from metal ions have been studied, using the method of complexation - ultrafiltration. It is proved that the use of humic substances of brown coal of the Alexandria deposit, for water purification from copper and lead ions with subsequent filtration, is quite high and is 96-99%.
The rejection of humic substances of brown coal and their sorption properties in relation to copper and lead ions using the method of complexation – ultrafiltration
Keywords: буре вугілля; гумінові речовини; гумінові кислоти; ультрафільтрація; важкі метали; lignite; humic substances; humic acids; ultrafiltration; heavy metals