Шляхи вирішення питання збереження працездатності людини - Пронюк, Г. В.; Стиценко, Т. Є. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У даній роботі досліджується проблема захворюваності на робочих місцях внаслідок напруженої інтелектуальної діяльності, гіподинамії, комп'ютерної залежності, надмірного споживання матеріальних благ та урбанізації. Розглянута ідея сінергетичного підхіду, який враховує низку найрізноманітніших факторів впливу як на фізіологічні, так і психоемоційні процеси в організмі та вирішення низки питань підтримання здоров'я людини. Надані основні рекомендації до різноманітних підходів, що лежать в основі збереження працездатності.
Ways to solve the issue of preserving human workability
This work examines the problem of morbidity at workplaces as a result of intense intellectual activity, hypodynamism, computer addiction, excessive consumption of material goods, and urbanization. The idea of a synergistic approach, which takes into account a number of the most diverse factors influencing both physiological and psycho-emotional processes in the body and solving a number of issues of maintaining human health, is considered. The main recommendations for various approaches, which are the basis of maintaining work capacity, are provided.
Keywords: охорона праці; здоров'я людини; збереження працездатності; спосіб життя; рухома активність; сінергетичний підхід; захворюваність; health; morbidity; working capacity; lifestyle; physical activity