Розв’язання задачі сегментування ринку комп’ютерної техніки на основі кластерного аналізу - Стратієнко, Наталія Костянтинівна; Бородіна, Інна Олександрівна (НТУ "ХПІ", 2016)
Запропоновано програмне забезпечення для розв’язання задачі сегментування ринку і позиціонування товару. Для сегментування ринку використані методи і алгоритми кластерного аналізу: ієрархічний агломеративний і дивізімний алгоритми, а також метод k-середніх. Розглянуто технологію сегментування і дано короткий аналіз методів сегментування. Описано концептуальну модель даних, діаграму пакетів, діаграму розгортання програмного забезпечення. За допомогою розробленого програмного забезпечення були проведені розрахунки для підприємства, яке спеціалізується на продажу комп’ютерної техніки. Результати проаналізовані і розроблені рекомендації.

We propose software for solving problems of market segmentation and product positioning. For market segmentation, we used cluster analysis methods and algorithms: hierarchical agglomerative and divisive algorithms, k-means clustering. The segmentation technology was considered and different segmentation methods were analyzed. The chart options using the software, the conceptual data model, packages diagram, chart software deployment are described. Calculations for an enterprise which specializes in the sale of computer equipment were completed. The results were analyzed and the recommendations were developed. The work has a practical interest since it can be used for market segmentati on and product positioning, which will help different companies to choose the target segments.
Solution of a computer equipment market segmentation problem using cluster analysis
Keywords: алгоритми; програмне забезпечення; маркетингове дослідження; сегментування ринку; кластерний аналіз; методи; algorithms; software; marketing research; market segmentation; cluster analysis; methods