Показники гомеостазу, центральної гемодинаміки та ендотоксемії при синдромі ентеральної недостатності у хворих з гострою кишковою непрохідністю - Бойко, Валерій Володимирович; Лихман, Віктор Миколайович; Шевченко, Олександр Миколайович; Білодід, Є. О.; Кулик, Ігор Анатолійович; Волченко, Ігор Володимирович; Токарев, А. В.; Мішеніна, Катерина Володимирівна (Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В. Т. Зайцева НАМН України, 2019)
Проаналізовано результати комплексної діагностики та хірургічного лікування 104 хворих з гострою кишковою непро хідністю. Аналіз результатів дослідження з діагностики синдрому ентеральної недостатності при гострій кишковій непрохідності показав, що порушення клініко-лабораторних показників гомеостазу та ендотоксемії проявляються зі значним запізненням. Тільки клініко-інструментальні методи дослідження дозволяють в ранні терміни встановити наявність синдрому ентеральної недостатності у пацієнтів даної категорії та своєчасно проводити патогенетич на обґрунтовану корекцію цього синдрому.

The results of a comprehensive diagnosis and surgical treatment of 104 patients with acute intestinal obstruction were ana lyzed. An analysis of the results of a study on the diagnosis of enteric insufficiency syndrome in acute intestinal obstruction showed that vio lations of the clinical and laboratory parameters of homeostasis and endotoxemia are manifested with a significant delay. Only clinical and instrumental research methods allow early detection of the presence of enteric insufficiency syndrome in patients of this category and timely pathogenically substantiated correction of this syndrome.
Indicators of homeostasis, central hemodynamics and endotoxemia in enteric insufficiency syndrome in patients with acute intestinal obstacle
Keywords: гостра кишкова непрохідність; синдром ентеральної недостатності; гомеостаз; acute intestinal obstruction; enteric insufficiency syndrome; homeostasis