Моделі та методи виявлення об'єктів в цифровій обробці зображень - Любченко, Віра Вікторівна; Мороз, Дмитро В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Виявлення об'єктів в цифрових зображеннях може стикатися з такими проблемами, що виникають в процесі реєстрації зображень, як наявність шуму, низька якість/роздільна здатність зображень, неоднорідність освітлення, перекриття об’єктів та інші. Ці проблеми ускладнюють процес виявлення об’єктів та призводять до помилок у роботі алгоритмів обробки зображень. Для розв’язання цих проблем досліджуються переваги, недоліки та технічні особливості моделей і методів виявлення об’єктів у цифрових зображеннях для їх обґрунтованого вибору в практичних застосуваннях.

Object detection in digital images can face such problems that arise in the process of image registration as the presence of noise, low image quality/resolution, illumination heterogeneity, overlapping objects, and others. These problems complicate the process of object detection and lead to errors in image processing algorithms. To solve these problems, we study the advantages, disadvantages, and technical features of models and methods for detecting objects in digital images for their reasonable selection in practical applications.
Models and methods of object detection in digital image processing
Keywords: технології штучного інтелекту; комп'ютерний зір; виявлення кількох об’єктів; візуальної системи; ідентифікація; computer vision; object recognition; image processing; artificial intelligence technologies