Хірургічні захворювання і травми стравоходу - Бойко, Валерій Володимирович; Пономарьов, Володимир Іванович; Сочнєва, Анастасія Львівна; Кріцак, В. В.; Ткаченко, В. В.; Корж, П. І. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Захворювання стравоходу становлять досить велику групу серед різної патології шлунково-кишкового тракту. До захворювань, які найбільш часто зустрічаються, відносяться такі захворювання як рак, кардіоспазм, дивертикули, хімічні опіки і рубцеві стриктури, ятрогенні пошкодження стравоходу. Так, кардіоспазм зустрічається в 16-25% випадках серед усіх захворювань стравоходу і займає 3 місце після раку і рубцевих стриктур. Дивертикули стравоходу становлять від 5 до 29% випадків, часто їх існування носить безсимптомний характер і вони є рентгенологічною знахідкою, а іноді приносять хворому тяжкі страждання, приводячи, при відсутності лікування, до інвалідності, а при приєднанні деяких ускладнень і до смерті. З вищевказаними захворюваннями стравоходу доводиться зустрічатися всім лікарям основних спеціальностей і кожен з них повинен вміти розбиратися в даній патології, призначити необхідне обстеження і в разі необхідності консервативне лікування або направити його на операцію.
Keywords: методичні рекомендації; хірургічні захворювання; травми стравоходу; шлунково-кишковий тракт; кардіоспазм; пошкодження стравоходу