Формування мовно-комунікативної компетенції фахівця як соціолінгвістична проблема - Сухопар, Василь Федорович (Національний педагогічний університет ім. М. П. Драгоманова, 2017)
Стаття присвячена теоретичним та практичним проблемам викладання української мови в вищій школі в зв'язку з її особливим юридичним, навчально-педагогічним і функціональних статусом. Автор підкреслює особливе соціальне і наукове значення поняття рідна мова, оскільки воно є ключовим чинником у справі захисту етнічного суверенітету і збереження духовної спадщини народу, а також є важливим елементом лінгводидактики як в процесі навчання в цілому, так і в процесі викладання певної мови.

The article is devoted to the theoretical and practical problems towards teaching the Ukrainian language in the Higher School in connection with its special legal, the primary-pedagogical and the functional status. The author emphasizes special social and scientific importance of concept the native language, as it is the dominant factor in the case of protection of the ethnic sovereignty and preservation of the spiritual inheritance ofpeople; also it is the important element of the linguodidactics as in learning on the whole, as in teaching the certain language.
Formation of language and communicative competency of a specialist of the factor as social linguistic problem
Keywords: функціональний статус мови; навчально-педагогічний статус мови; ідентичність мовно-культурна; поведінка мовно-культурна; ситуація мовна; політика мовна; свідомість мовна; мова рідна; functional status of language; educational-pedagogical status of language; lingually-cultural identity; lingually-cultural behavior; language situation; language politics; language consciousness; mother tongue