Cosmetic products containing probiotics: trends and issues - Putyatin, B. (Odesa I. I. Mechnikov National University, 2024)
Probiotics, defined as “live microorganisms that, when present in sufficient quantities, confer a health benefit on the host,” are becoming increasingly in demand in the market. However, many products labeled as probiotics do not meet these characteristics. In recent years, the cosmetics industry has seen an increase in the number of products claiming to be probiotic. Although probiotics may have several potential applications in personal care products, it is still necessary to ensure proper manufacturing practices to ensure that consumers actually receive probiotic products.

Пробіотики, визначені як «живі мікроорганізми, які, якщо присутні в достатній кількості, приносять користь для здоров’я господаря», стають все більш затребуваними на ринку. Однак багато продуктів, позначених як пробіотики, не відповідають цим характеристикам. В останні роки в косметичній промисловості зросла кількість продуктів, які претендують називатися пробіотиками. Хоча пробіотики можуть мати декілька потенційних застосувань у продуктах особистої гігієни, все одно необхідно забезпечити належну практику виробництва, щоб гарантувати, що споживачі дійсно отримають пробіотичні продукти.
Косметична продукція, що містить пробіотики: тенденції та проблеми
Keywords: probiotics; cosmetics; lysates; skin; microbiome; пробіотики; косметика; шкіра; мікробіом