Пристрій двонапрямленої аналого-дискретної асоціативної пам`яті - Дмитрієнко, Валерій Дмитрович; Заковоротний, Олександр Юрійович; Романов, Олександр Юрійович (ДП "Український інститут промислової власності", 2006)
Пристрій двонапрямленої аналого-дискретної асоціативної пам'яті, що утворений на основі нейронних мереж адаптивної резонансної теорії (APT), складається із двох сенсорних шарів нейронів, проміжного шару нейронів, елементи якого зв'язані двонапрямленими зваженими збуджуючими зв'язками з усіма елементами розпізнавального шару модуля, що являє собою дискретну нейронну мережу АРТ-1 і містить у собі шар інтерфейсних елементів, нейрони якого зв'язані з відповідними їм елементами сенсорного шару бінарними двонапрямленими збуджуючими зв'язками, шар розпізнавальних елементів, нейрони якого зв'язані з кожним з елементів в інтерфейсному шарі двонапрямленими зваженими збуджуючими зв'язками з безперервними ваговими коефіцієнтами, вирішальний нейрон, зв'язаний збуджуючими вхідними зв'язками з усіма елементами сенсорного шару та гальмуючими вихідними зв'язками з елементами розпізнавального шару і вхідними гальмуючими - із елементами інтерфейсного шару, і керуючі нейрони, перший серед яких зв'язаний збуджуючими вхідними зв'язками з усіма елементами сенсорного шару та вихідними збуджуючими зв'язками з елементами інтерфейсного шару і гальмуючими вхідними - із елементами розпізнавального шару, а другий зв'язаний збуджуючими вхідними зв'язками з усіма елементами сенсорного та вихідними збуджуючими зв'язками з усіма елементами розпізнавального шару, і третій керуючий нейрон зв'язаний збуджуючими вхідними зв'язками з усіма нейронами проміжного шару та активізуючими вихідними зв'язками із іншими двома керуючими нейронами, який відрізняється тим, що в нього введено другий модуль, що складається із двох однотипних паралельно працюючих підмодулів, кожний з яких являє собою модифіковану безперервну нейронну мережу АРТ-2 і які зв'язані між собою за допомогою двонапрямлених збуджуючих зв'язків між елементами розпізнавальних шарів і відповідними елементами загального розпізнавального шару, елементи якого, у свою чергу, зв'язані збуджуючими двонапрямленими зв'язками із кожним елементом проміжного шару між модулями, а також вихідними збуджуючими зв'язками від елементів розпізнавального шару першого підмодуля до відповідних елементів розпізнавального шару другого підмодуля, одночасно із цим підмодулі містять у собі шари інтерфейсних елементів, нейрони яких зв'язані з відповідними їм елементами сенсорного шару нейронів безперервними вихідними збуджуючими зв'язками, а також із кожним елементом у відповідних їм розпізнавальних шарах двонапрямленими збуджуючими зваженими зв'язками з безперервними ваговими коефіцієнтами, вирішальні нейрони, які зв'язані збуджуючими вхідними зв'язками з усіма елементами інтерфейсних шарів, гальмуючими вихідними - із елементами розпізнавальних шарів і збуджуючими вихідними із загальним вирішальним нейроном, що, у свою чергу, зв'язаний гальмуючими вихідними зв'язками із усіма елементами загального розпізнавального шару і із елементами розпізнавального шару першого підмодуля, а також нормуючі нейрони, що зв'язані вхідними збуджуючими безперервними зв'язками з усіма елементами сенсорних шарів, вхідними гальмуючими зв'язками із керуючим нейроном та збуджуючими вихідними зв'язками з усіма елементами інтерфейсних шарів другого модуля нейронної мережі.
Keywords: патенти; обчислювальна техніка; тягові електроприводи; нейронні мережі; сенсорні шари