Глобальні торгівельно-економічні та інвестиційні стратегії в контексті розвитку міжнародних бізнес структур - Перерва, Петро Григорович; Сусліков, Станіслав Вячеславович; Матросова, Вікторія Олександрівна; Новік, Ірина Олексіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Стаття обгрунтовує значення дослідження та аналізу глобальних інвестиційних та економічних стратегій, які приймають міжнародні компанії, для розуміння механізмів глобальної економічної інтеграції та міжнародної торгівлі. Стаття демонструє, як міжнародні бізнес-структури формують глобальну торгівельну та інвестиційну політику, впливаючи на економічні системи країн, і підкреслює важливість розробки стратегій для максимізації ефективності та адаптації до змінюваних умов ринку. У статті доведено, що інтеграція різних ринків та географічних зон через стратегічні альянси та спільні підприємства відіграє ключову роль у розвитку міжнародних компаній, що дозволяє їм ефективно організовувати міжнародну торгівлю, адаптуватися та масштабувати свою діяльність в умовах глобалізації. Розглянуто різні стратегії, які використовуються компаніями для оптимізації глобальних операцій, включаючи вертикальну та горизонтальну інтеграцію, культурну адаптацію, інноваційність і використання переваг глобалізації. Актуальність теми полягає в зростаючій потребі розуміння того, як міжнародні бізнес-структури можуть сприяти сталому розвитку, а також у впливі глобальних економічних стратегій на стабілізацію та розвиток національних економік. Аналіз міжнародних бізнес-структур дає можливість визначити ключові фактори, що сприяють успіху та вирішенню сучасних економічних викликів на міжнародному рівні. Стаття надає комплексний погляд на глобальні стратегії і вказує на шляхи їх оптимізації для підвищення конкурентоспроможності міжнародних компаній, а також формує основу для подальших досліджень і розробки політик у сфері міжнародної економіки, торгівлі і бізнесу.

The article justifies the importance of researching and analyzing global investment and economic strategies adopted by international companies to understand the mechanisms of global economic integration and international trade. It demonstrates how international business structures shape global trade and investment policies, influencing the economic systems of countries, and emphasizes the importance of developing strategies to maximize efficiency and adapt to changing market conditions. The article argues that integrating different markets and geographical zones through strategic alliances and joint ventures plays a key role in the development of international companies, allowing them to effectively organize international trade, adapt, and scale their operations in the context of globalization. Various strategies used by companies to optimize global operations are considered, including vertical and horizontal integration, cultural adaptation, innovation, and leveraging the benefits of globalization. The relevance of the topic lies in the growing need to understand how international business structures can contribute to sustainable development, as well as in the impact of global economic strategies on stabilizing and developing national economies. Analyzing international business structures helps identify key factors contributing to success and addressing current economic challenges at the international level. The article provides a comprehensive view of global strategies and suggests ways to optimize them to enhance the competitiveness of international companies, serving as a basis for further research and policy development in the field of international economics, trade, and business.
Global trade and economic, investment strategies in the context of international business structure development
Keywords: глобальна економіка; інвестиційні стратегії; торгівельно-економічні стратегії; міжнародні бізнес-структури; організація міжнародної торгівлі; конкуренція; global economy; investment strategies; trade and economic strategies; international business structures; organization of international trade; competition