Розвиток локальних систем моніторингу з екологічного контролю стану потенційно небезпечної діяльності підприємств - Козуля, Тетяна Володимирівна; Коршунов, Святослав Євгенійович (Видавничий дім "Гельветика", 2026)
Статтю присвячено дослідженню питань розвитку локальних систем моніторингу з екологічного контролю стану потенційно небезпечної діяльності підприємств, що розглянуті на прикладі планованої діяльності автозаправних станцій (АЗС) як одного з найбільш розповсюджених об’єктів, що потенційно становлять небезпеку для довкілля. Проведено огляд наявних інформаційних систем екологічного моніторингу діяльності об’єктів з високим ризиком виникнення надзвичайної ситуації, що застосовуються у країнах ЄС. Проаналізовано наявну в Україні процедуру післяпроєктного моніторингу діяльності техногенних об’єктів. Розглянуто на основі прикладу організації автоматичного посту моніторингу якості атмосферного повітря. Запропоновано концепцію системи локального безперервного екологічного моніторингу. Метою роботи є розробка загальної структури інформаційно-програмного забезпечення екологічного контролю діяльності техногенно небезпечних об’єктів для виявлення джерел небезпеки та попередження розвитку надзвичайних ситуацій. Методологія дослідження базується на аналізі наукових праць на тематику розробки систем екологічного нагляду за діяльністю АЗС та інших екологічно небезпечних об’єктів і на аналізі наявних даних щодо моніторингу функціонуючих об’єктів. Наукова новизна полягає у застосуванні комплексного інформаційного підходу до питання організації моніторингу потенційно небезпечного об’єкта, що дозволить забезпечити вчасне та об’єктивне оцінювання безпечності діяльності підприємства для навколишнього середовища та здоров’я населення прилеглих територій. Висновки. У результаті роботи була визначена інформаційна основа для формування організаційної структури локальної системи екологічного контролю небезпек підприємницької діяльності та сформовані організаційна структура системи підтримки прийняття управлінських рішень щодо екологічного нагляду за потенційно небезпечною планованою діяльністю та інформаційна система забезпечення зв’язку систем вимірювання показників, що мають відношення до обчислення ризик-факторів надзвичайних ситуацій.

The article is devoted to the study of the issues of development of local monitoring systems for environmental control of the state of potentially hazardous enterprise’s activities, considered on the example of the planned activities of filling stations as one of the most common facilities that potentially can cause a danger to the environment. A review of existing information systems for environmental monitoring of facility’s activities with a high risk of an emergency, used in EU countries, was conducted. The existing procedure for post-project monitoring of the activities of technogenic facilities in Ukraine was analyzed. The concept of a system of local continuous environmental monitoring is proposed based on the example of automatic atmospheric air quality monitoring station’s organization. The aim of the work is to develop a general structure of information and software support for environmental control of the activities of technogenic hazardous facilities to identify sources of danger and prevent the development of emergencies. The research methodology is based on the analysis of scientific works on the development of environmental monitoring systems for the activities of filling stations and other environmentally hazardous facilities, and on the analysis of existing data on monitoring of operating facilities. The scientific novelty lies in the application of a comprehensive information approach to the issue of organizing monitoring of a potentially hazardous facility, which will ensure timely and objective assessment of the safety of the enterprise’s activities for the environment and the health of the population of the surrounding areas. Conclusions. As a result of the work, an information basis was determined for the formation of the organizational structure of the local environmental control system activity and the organizational structure of the supporting decision-making system regarding environmental monitoring of potentially hazardous planned activities and an information system for ensuring the connection of systems for measuring indicators related to the calculation of risk factors of emergency situations were formed.
Local monitoring system's development for environmental control of the state of potentially hazardous enterprise's activities
Keywords: локальний екологічний моніторинг; інформаційні системи; потенційно небезпечні об'єкти; автозаправні станції; local ecological monitoring; information systems; potentially dangerous objects; filling stations