Обґрунтування додаткових діагностичних параметрів для оцінки стану електричної ізоляції абсорбційними методами - Кириленко, Всеволод Михайлович; Кириленко, Катерина Всеволодівна; Будько, Марина Олександрівна; Денисюк, Петро Левкович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
В статті представлено результати аналізу екстремального характеру і зумовленої ним неоднозначності залежності абсорбційних коефіцієнтів від сталої часу абсорбції, а також залежності їх значень від відношення наскрізного опору ізоляції до її абсорбційного опору. Розраховано максимальні значення коефіцієнтів абсорбції і поляризації, а також сталої часу абсорбції, що відповідає їм, для різних значень відношення вказаних вище опорів. Обґрунтована можливість використання відношення наскрізного і абсорбційного опорів та абсорбційної сталої часу в якості додаткових діагностичних параметрів для усунення неоднозначності, пов’язаноїз екстремальністю коефіцієнтів абсорбціїі поляризації.

The aim of this work is to analyze the inadequacies of the diagnostic parameters, in particular the absorption and polarization coefficients, which are manifested in their integral character and dependence on the ratio of values of several elements of the equivalent scheme of insulation replacement. This article contains the results of theoretical investigation of the extremе nature of the absorption diagnostic parameters, which leads to unambiguity of the diagnostics procedure. The ways of partial adjustment of this unambiguity have been proposed.
Reasoning of additional diagnostic parameters for electric insulation diagnostics by absorption methods
Keywords: неруйнівні методи діагностування електричної ізоляції; non-destructive insulation diagnostics