Зубчатая передача с точечным контактом зубьев - Попов, А. П.; Мироненко, А. И. (НТУ "ХПИ", 2010)
Уперше з урахуванням нелінійної залежності між деформаціями і напруженнями вирішено контактне завдання стосовно нової конструкції зубчастої передачі з просторовою точковою системою зачеплення евольвентних зубів. Отримано вирази для визначення розмірів еліптичного майданчика контакту і максимальних контактів напруження. Показана висока здатність навантаження цієї зубчастої передачі по контактному напруженню.

For the first time the contact problem is got around in the context of the new design of gearing with the three-dimensional point system of the evolvent teeth gearing taking into account the nonlinear relationship between the distortions and stresses. The formulas of the elliptical contact patch dimensioning and maximum contacts of stresses are established. The high load capability of this gearing with respect to the contact stresses is shown.
Keywords: нагрузочная способность; весогабаритные показатели; виброакустика зубчатых передач; зубчатое зацепление; точечный контакт; деформация; точечное зацепление