Development of the oil industry in the USA in the 20th century (Part II) - Gayko, G. I.; Biletskyi, V. S. (Український культурологічний центр, 2018)
The article looks into the history of the oil and gas industry which has been dynamically developing today. Oil and natural gas as well as their processing products have a very long history of use by mankind though the history of the world oil industry counts as few as about 150 years and the gas industry is less than 100 years old. The authors intend to produce a series of articles covering the history of the world oil industry, aimed at understanding the "anatomy of success" which is much needed for the domestic industry. This series of articles begins the exploration of the USA oil industry development. The first part of the work deals with a period from the inception of the US oil industry to the late 19th century whereas the second part covers the 20th century.

Стаття стосується історії нафтогазової галузі, яка сьогодні динамічно розвивається. Нафта і природний газ, а також продукти їх переробки мають дуже давню історію застосування людством, проте історія світової нафтової промисловості налічує всього лише близько 150 років, газової - менше 100 років. Завданням авторів є серія статей, присвячених історії світової нафтової промисловості задля розуміння "анатомії успіху", так потрібного вітчизняній економіці. Цей цикл статей розпочинаємо дослідженням становлення нафтової промисловості США. У першій частині роботи охоплено період від початків нафтової промисловості в США до кінця ХІХ ст., у другій частині - період ХХ ст. Показано, що основним фактором розвитку нафтової промисловості на початку ХХ ст. стала "автомобільна революція" у США, які продукували в окремі роки до 90% світового обсягу автомобілів. Це потребувало нових, раніше небачених обсягів видобутку нафти й виробництва бензину, що викликало масштабні пошуки нових родовищ і різноманітні форми їх освоєння. Старі нафтові райони (Пенсильванія, Огайо) на початку ХХ ст. поповнилися новими - Оклахома, Каліфорнія, Техас, а в другій половині сторіччя ще й Аляскою. Великі видобувні й переробні нафтові компанії США вели активну політику формування світових ринків, а також пошуків і освоєння нових родовищ у Південній Америці та на Середньому Сході. Одним з головних "секретів" великого успіху США в освоєнні нафтогазових родовищ було й залишається масове буріння свердловин, причому рівний доступ до ділянок призводив до "нафтових бумів" із залученням на кожному потужному родовищі сотень бурильних артілей і окремих старателів, що інвестували в пошуки й видобуток нафти. Одночасно діяли й великі компанії, які конкурували між собою та об'єднаннями дрібних підприємців, проте частка "старателів" (дрібних підприємців) у відкритті нових родовищ завжди складала від 2/3 до 3/4. Ті самі тенденції перейшли і на сучасний видобуток сланцевого газу.
Розвиток нафтової промисловості в США у XX ст. (Частина II)
Keywords: oil; natural gas; geologic exploration; history of technology; нафтогазова галузь; геологорозвідка; історія техніки