Підтримка прийняття рішень на основі інформаційно-аналітичного забезпечення у системі публічного управління - Василенко, Денис Васильович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті проаналізовано теоретико-методологічні та практичні засади функціонування систем підтримки прийняття рішень (СППР) у сфері публічного управління. Акцент зроблено на інтеграції інформаційного та аналітичного забезпечення як ключових компонентів ефективного прийняття управлінських рішень в умовах цифрової трансформації. Розглянуто структуру СППР, роль баз даних і моделей, можливості Big Data та штучного інтелекту, а також виклики, пов’язані з етикою, достовірністю даних і цифровою грамотністю кадрів. Доведено, що СППР є стратегічним інструментом для адаптивного управління в умовах зростаючої складності суспільних процесів. The article analyzes the theoretical, methodological, and practical foundations of decision support systems (DSS) in the field of public administration. The focus is on the integration of informational and analytical support as key components of effective decision-making in the context of digital transformation. The structure of DSS is examined, including the role of databases and models, the potential of Big Data and artificial intelligence, and the challenges related to ethics, data reliability, and the digital literacy of public servants. It is shown that DSS serves as a strategic tool for adaptive governance amid increasing complexity in societal processes.
Decision support based on information and analytical provision in the system of public administration
Keywords: публічне управління; прийняття рішень; цифрові технології; механізми; інструменти; інформаційно-аналітичне забезпечення; public administration; decision-making; digital technologies; mechanisms; instruments; information and analytical support