Енергоефективність в управлінні підприємством - Клепікова, Світлана Володимирівна (НТУ "ХПІ", 2018)
У статті проведено аналіз категорій "енергозбереження" та "енергоефективність" в управлінні підприємством на державному, науковому та міжнародному рівнях. Показано взаємозв’язок категорій "енергозбереження" та "енергоефективність", різноманітність їх трактувань, плутанина в термінології та підміна понять один одним. Виявлено тенденцію в наукових працях, нормативно-законодавчих актах Украйни та міжнародних стандартах заміщення поняття "енергозбереження" на "енергоефективність". Запропоновано прийняти поняття енергоефективності підприємства, як співвідношення між отриманим результатом, тобто між вихідним результатом функціонування, послуги, продукції чи енергії та енергією на вході.

The article analyzes the categories of "energy saving" and "energy efficiency" in the management of the enterprise at the state, scientific and international levels. The interrelation between the categories of "energy saving" and "energy efficiency" is shown, the variety of their interpretations, the confusion in terminology and the substitution of concepts by one another. The tendency in scientific works, normative and legislative acts of Ukraine and international standards, substitution of the concept of "energy saving" for "energy efficiency" is revealed. It is proposed to adopt the concept of energy efficiency of the enterprise, as a ratio between the result obtained, that is, between the initial result, service, output or energy and input energy.
Energy efficiency in the management of the enterprise
Keywords: енергозбереження; енергетичний менеджмент; нормативні акти; міжнародні стандарти; підвищення енергоефективності підприємства; energy saving; energy management; regulations; international standards