Природные коллекторы и общие закономерности движения нефти и газа в них - Бажал, А. И.; Бажал, А. А.; Сарафанова, М. А. (НТУ "ХПІ", 2009)
В статті представлено основні закономірності руху нафти і газу в природних колекторах, а також технологічні можливості керування цим рухом.

The basic laws and quantitative estimations of movement of oil and gas in natural collectors are resulted, technologic canfull for leading by this movement.
Keywords: терригенные породы; поровое пространство; карбонатные породы; фильтрация