Історична ретроспектива феномену лідерства у контексті підготовки майбутніх фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій - Черкашин, Андрій Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У статті проведено дослідження історичної ретроспективи феномену лідерства вітчизняними та зарубіжними вченими у контексті підготовки майбутніх фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій. Зазначено, що формування лідерства у майбутніх фахівців у закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання повинно відбуватися на основі вдосконалення системи діяльності Державної служби з надзвичайних ситуацій України, формування необхідного освітнього середовища, яке сприятиме вдосконаленню законодавчої бази, економічних механізмів цивільного захисту, розвитку лідерських якостей та вдосконаленню професійної підготовки майбутніх фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій України.

The article studies the historical retrospective of the phenomenon of leadership by domestic and foreign scientists in the context of training future specialists of the State Emergency Service. It was noted that the formation of leadership in future specialists in higher education institutions with specific training conditions should be based on improving the system of activities of the State Emergency Service of Ukraine, the formation of the necessary educational environment that will contribute to improving the legislative framework, economic mechanisms of civil protection, leadership development and improving the professional training of future specialists of the State Emergency Service of Ukraine.
Historical retrospective of the leadership phenomenon in the context of training future specialists of the State Emergency Service of Ukraine
Keywords: лідерство; заклади вищої освіти із специфічними умовами навчання; освітнє середовище; особистість; leadership; personality; educational environment; institutions of higher education with specific learning conditions; the State Emergency Service of Ukraine