Наука і технологія як засіб екологічної безпеки - Юрченко, Л. І.; Цихановська, І. В.; Кукурудза, А. Ю. (НТУ "ХПІ", 2010)
Показано, що ціннісна переорієнтація науки на засадах сучасної екологічної культури потребує більшої зваженості науки як "чистої", так і прикладної, оскільки дистанція між ідеальним світом науки і реальністю технічного втілення, між передбачуваним і дійсним ризиком від застосування нової технології стає дедалі значнішою, і це розходження тим більше, чим вищий рівень розвитку суспільства.
Keywords: ціннісна переорієнтація; сучасна екологічна культура; технічне втілення; нові технології; розвиток суспільства