Зменшення токсичностi викидiв з відпрацьованими газами перспективних тракторних дизелiв серії Д-3040 - Матієвський, Д. Д.; Свистула, Андрій Євгенійович; Фролкін, А. С. (НТУ "ХПІ", 2008)
Розглянутi шляхи i метод доводки екологiчних показникiв перспективних дизелiв серії «30» виробництва Вiдкрите Акцiонерне Товариство «ВО «Алтайський моторний завод». Запропонувано застосувати п’ятисопловий розпилювач, камеру згоряння з збiльшеним дiаметром, бiльш продуктивний турбокомпресор, що дозволило здiйснити перехiд вiд об’ємноплiвкового процесу в сторону об’емного з бiльш вiдкритою камерою згоряння, що реалiзується у першу чергу з погляду оптимiзації сумiшоутворення, а не зменшування теплових втрат в камере згоряння. Досягнута можливiсть зниження вадливих викидiв вiдповiдно до вимогу ГОСТ Р 41.96-2005 з збереженням високого рiвня паливної економiчностi.
Keywords: дизелі серії «30»; п’ятисопловий розпилювач; камера згоряння з збiльшеним дiаметром; турбокомпресори; об’ємноплiвковий процес