Перспективи очистки викидних газів теплоенергетики на синтетичних цеолітах - Примиська, С. О.; Безносик, Ю. О.; Статюха, Г. О.; Решетіловський, В. П. (НТУ "ХПІ", 2010)
Розвиток та впровадження нових технологій очищення газу відіграє важливу роль в вирішені проблеми шкідливих викидів теплоенерге тики. Враховуючи перевагу природного газу як висококало-рійного екологічно чистого палива, необхідно зробити акцент на зменшенні викидів оксидів азоту. У противагу до методу селективно каталітичного видалення (СКВ) оксидів азоту, адсорбція NOx – альтернативний метод, який особливо ефективний для видалення оксидів азоту низьких концентрацій. Метою дійсної роботи є прогнозування застосування методу адсорбції оксидів азоту з газового потоку котельних, на основі результатів розрахунку за математичною моделлю.

The development and introduction of new technologies of gas purification acts an important part in the problems of harmful extrass of warm energy. Taking into account advantage of natural gas as a high-calorie and pollution-free fuel, it is necessary to do an accent on diminishing of extrass of nitrogen oxides. In contrast to the selective catalytic reduction of nitrogen oxides, adsorption of NOx is an alternative method which especially effective for the delete of nitrogen oxides of low concentrations. The purpose of this work is a prognosis of application the method of nitrogen oxides adsorption from the gas stream of boilers on the basis of calculation’s results of the mathematical model.
Keywords: селективно каталітичне видалення; СКВ; оксиди азоту; котлоагрегати; адсорбційний процес; топкові технології