Управління інноваційною та інвестиційною діяльністю бізнес-структур: оцінювання та страхування ризиків - Перерва, Петро Григорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті досліджуються теоретико-методологічні засади інвестиційної та інноваційної діяльності бізнес-структур у контексті зростання невизначеності зовнішнього середовища та ускладнення ризикових профілів підприємств. Обґрунтовано, що ефективність реалізації інвестиційних і інноваційних проєктів безпосередньо залежить від здатності компаній ідентифікувати, кількісно оцінювати та своєчасно нейтралізувати ризики, пов’язані з фінансовими, технологічними, ринковими, операційними та інституційними чинниками. На основі системного підходу проаналізовано сучасні методи оцінювання ризиків, включно з економіко-математичними моделями, сценарним аналізом, методами нечіткої логіки, експертними оцінками та інструментами моніторингу ризикових індикаторів. Особливу увагу приділено інтеграції ризик-менеджменту в стратегічне планування інноваційного розвитку, що дозволяє підвищити стійкість бізнес-структур і забезпечити збалансованість інвестиційного портфеля. Розкрито роль страхування як ключового механізму зовнішнього захисту від ризиків, що супроводжують інвестиційні та інноваційні процеси. Проаналізовано можливості використання класичних страхових продуктів, спеціалізованих інструментів страхування інвестицій, гарантійних механізмів, перестрахування та альтернативних ризик-фінансових рішень. Показано, що оптимальне поєднання внутрішніх і зовнішніх інструментів управління ризиками сприяє підвищенню інвестиційної привабливості підприємств, зниженню вартості капіталу та формуванню сприятливих умов для впровадження інновацій. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення системи ризик-менеджменту бізнес-структур, формування корпоративної політики інноваційного розвитку та розроблення комплексних програм страхового захисту інвестиційних проєктів. Отримані висновки мають практичне значення для підприємств, інвесторів, страхових компаній та органів економічної політики, що прагнуть забезпечити стійкість і конкурентоспроможність економічних систем в умовах динамічних трансформацій.

The article examines the theoretical and methodological foundations of investment and innovation activities of business structures in the context of increasing environmental uncertainty and the growing complexity of corporate risk profiles. It is substantiated that the effectiveness of investment and innovation projects directly depends on the ability of companies to identify, quantitatively assess, and promptly neutralize risks associated with financial, technological, market, operational, and institutional factors. Based on a systemic approach, modern risk assessment methods are analyzed, including economic-mathematical models, scenario analysis, fuzzy logic methods, expert evaluations, and tools for monitoring risk indicators. Particular attention is paid to the integration of risk management into the strategic planning of innovation development, which enhances the resilience of business structures and ensures the balance of the investment portfolio. The role of insurance as a key mechanism of external protection against risks accompanying investment and innovation processes is revealed. The article analyzes the possibilities of using classical insurance products, specialized investment insurance instruments, guarantee mechanisms, reinsurance, and alternative risk-financing solutions. It is demonstrated that the optimal combination of internal and external risk management tools contributes to increasing the investment attractiveness of enterprises, reducing the cost of capital, and creating favorable conditions for the implementation of innovations. The results of the study can be used to improve the risk management systems of business structures, shape corporate innovation development policies, and design comprehensive insurance programs for investment projects. The conclusions obtained have practical significance for enterprises, investors, insurance companies, and economic policy institutions seeking to ensure the stability and competitiveness of economic systems under conditions of dynamic transformation.
Investment and innovation activities of business structures: risk assessment and insurance
Keywords: інноваційна діяльність; інвестиційна діяльність; управління; відновлення економіки; бізнес-структури; ризики; оцінювання ризиків; страхування ризиків; інвестиційні проєкти; інноваційний розвиток; страхові інструменти; investment activity; innovation activity; business structures; risks; risk assessment; risk insurance; investment projects; innovation development; insurance instruments