Горкунов, Борис МитрофановичДроздова, Тетяна Василівна2025-01-162024Методичні вказівки "Статистична обробка результатів випробувань" до виконання практичних робіт з навчальної дисципліни "Технічні вимірювання та випробування продукції" [Електронний ресурс] : для студентів ден. та заочн. форми навчання за спец. 175 Інформаційно-вимірювальні технології / уклад.: Горкунов Б. М., Дроздова Т. В. ; Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т". – Електрон. текст. дані. – Харків : НТУ "ХПІ", 2024. – 31 с. – URI: https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/85305.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/85305На всіх стадіях створення та експлуатації продукції необхідним елементом управління якістю є контроль. За результатами контролю встановлюється якість виготовленої деталі або виробу в цілому, точність налаштування обладнання та засобів контролю, готовність об'єктів контролю до застосування за своїм прямим призначенням, а також визначаються причини відмов та невідповідностей. Іншими словами, за результатами контролю приймаються рішення про передачу продукції на подальшу обороту, постачання споживачеві, про вжиття заходів щодо усунення причин невідповідностей, що спричинили випуск бракованої продукції, і багато інших рішень. Так як в процесі контролю беруть участь особи, які здійснюють контроль, особи, що встановлюють вимоги до об'єкта і правила контролю, засоби контролю і, нарешті, об'єкт контролю. Звісно виникають питання достовірності результатів контролю та достатності обсягу інформації до ухвалення управлінські рішення з необхідним рівнем достовірності. Але як тільки в аналіз будь-якого процесу вводиться поняття достовірності, то за законами математичної статистики можна стверджувати, що результатам такого аналізу завжди притаманна якась частка невизначеності. Ця частка може бути зменшена за рахунок підвищення якості процесу вимірювань (збільшення точності вимірювань) і (або) обсягу інформації, що отримується про об'єкт контролю, але ніколи не може дорівнювати нулю. В методичних вказівках «Статистична обробка результатів випробувань» до виконання практичних робіт з навчальної дисципліни «Технічні вимірювання та випробування продукції» надаються п’ять практичних робіт, для виконання яких доцільно використовувати вбудовану в Microsoft 365 програму Excel.ukметодичні вказівкитехнологічні процесикритерій Стьюдентазакон розподілу можливостей результату вимірюваннякритерій Фішера-Снедекораметоди кореляційно-регресійного аналізуінформаційні технологіїМетодичні вказівки "Статистична обробка результатів випробувань"Learning Objecthttps://orcid.org/0000-0002-8175-858X