Застосування фулеренів у алюмінієвих сплавах - Треньов, М. С.; Пономаренко, Ольга Іванівна (НУ "Запорізька політехніка", 2025)
Застосування фулеренів в алюмінієвих сплавах, таких як АК12, дозволяє підвищити міцність, зносостійкість і теплопровідність матеріалу. Розроблено метод рівномірного розподілу фулеренів у структурі сплаву, що сприяє поліпшенню його властивостей без ускладнення виробничого процесу. Такий підхід перспективний для використання в авіації та машинобудуванні.

The application of fullerenes in aluminum alloys, such as AK12, enhances material strength, wear resistance, and thermal conductivity. A method has been developed for the uniform distribution of fullerenes within the alloy structure, improving its properties without complicating the production process. This approach shows promise for use in aviation and mechanical engineering.
Keywords: фулерени; алюмінієві сплави; АК12; наноматеріали; міцність; зносостійкість; теплопровідність; корозійна стійкість; промислове застосування; авіація; машинобудування; fullerenes; aluminum alloys; AK12; nanomaterials; strength; wear resistance; thermal conductivity; corrosion resistance; industrial application; aviation; mechanical engineering