Класифікація і аналіз структури інформаційної системи підтримки експлуатації повітряного судна - Шепеленко, А. М. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
В даній статті розглянуто і визначено класифікацію структури інформаційних систем підтримки експлуатації складних технічних виробів. Визначено поняття та компоненти інформаційної системи в загальному, та для таких галузей як транспорт і авіація. Також приведена загальна характеристика технічних систем, які використовуються у всьому світі, їх можна поділити на два види: Computerized Maintenance Management System –автоматизовані системи управління технічного огляду і ремонту та Enterprise Asset Management – управління активами підприємства. У зв’язку з широким застосуванням таких систем на ремонтних підприємствах, в тому числі підприємствах авіаційної промисловості, розроблено структуру систем підтримки експлуатації для складних виробів. Основними ознаками яких є область функціонування об’єкта, його структурні елементи та технічне обслуговування.

In this article the classification of the structure of information systems of support of operation of complex technical products is considered and defined. The concepts and components of the information system in general, and for such fields as transport and aviation are defined. The general description of the technical systems used worldwide can be divided into two types: Computerized Maintenance Management System – Enterprise Asset Management and Enterprise Asset Management. Due to the widespread use of such systems, maintenance support systems for complex products have been developed at repair facilities, including those in the aviation industry. The main features are the area of operation of the object, its structural elements and maintenance.
Classification and analysis of the structure of the information system of maintenance operation of aircraft
Keywords: інформаційна система; життєвий цикл; технічний огляд; ремонт; information system; life cycle; technical inspection; repair