О вертикальном распространении АГВ в атмосфере Земли - Лизунов, Г. В.; Леонтьев, А. Ю. (НТУ "ХПИ", 2010)
Дана робота присвячена теоретичному дослідженню вертикального транспорту енергії атмосферними гравітаційними хвилями (АГХ) у висотному діапазоні від земної поверхні до основи екзосфери. Показано, що АГХ, які існують на висотах, більших ніж 250–300 км не можуть досягти поверхні Землі, оскільки вони зазнають повного внутрішнього відбивання від термокліну. АГХ, що поширюються у нижній і середній атмосфері не досягають верхньої термосфери, оскільки вони затухають на висотах нижчих, ніж 200 км. Таким чином, хвилі, що існують у верхній термосфері ні в якому разі не можуть бути згенерованими безпосередньо наземними джерелами.

This work deals with the theoretical study of vertical energy transport by atmosphere gravity wave (AGW) in altitude range from the Earth surface up to exobase. It is shown that AGW existing above the 250–300 km can not reach the surface because they undergo total internal reflection from the thermospheric thermocline. In chain, AGW propagating in lower and middle atmosphere can not reach upper thermosphere because they undergo fading at heights below 200 km. Thus the waves existing in upper thermosphere by no means can not be generated directly by the ground sources.
Keywords: атмосферные гравитационные волны; динамика ионосферы; горизонтальная фазовая скорость; длина волны; термосфера; диссипация АГВ