Методичні вказівки до виконання розрахункової роботи з навчальної дисципліни "Керування режимами та інформаційно-керуючі комплекси електроенергетичних систем" - Довгалюк, Оксана Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Сучасні електроенергетичні системи (ЕЕС) характеризуються складною структурою, розташуванням генеруючих станцій на значному віддаленні від пунктів споживання електричної енергії, збільшенням кількості і зростанням потужності джерел розосередженої генерації, до яких відносяться відновлювані джерела енергії (ВДЕ), а також наявністю значної кількості протяжних сильно завантажених ліній електропередавання (ЛЕП), пропускна спроможність яких обмежена. Це висуває багато вимог до процесу управління режимами таких ЕЕС та робить необхідним застосування пристроїв автоматики. Так виникає необхідність безперервного контролю за режимами ЛЕП, навантаження яких може раптово зрости; виявлення моментів відключення ЛЕП, що супроводжуються стрибками потужності й небезпечними перевантаженнями паралельних ЛЕП, автотрансформаторів та іншого обладнання; виявлення моментів розриву електропередачі, порушення стійкості та характеру асинхронного режиму, який при цьому виникає. Під час функціонування ЕЕС постійно піддається впливу великої кількості різноманітних збурюючих впливів, що спричиняє небаланси і може призвести до виникнення аварійних ситуацій, а також до порушення стійкості роботи енергосистеми. Оскільки забезпечення стійкості є необхідною умовою існування будь-якого режиму роботи енергосистеми, значна увага приділяється розробці, впровадженню та підвищенню ефективності роботи автоматичних систем, що запобігають порушенню стійкості роботи ЕЕС. Задача забезпечення статичної стійкості роботи енергооб’єднань є дуже складною з технічної точки зору і водночас важливою практичною задачею для енергосистем. Розрахунки стійкості енергосистем і розробка або розрахункова перевірка заходів щодо її забезпечення є обов’язковою частиною робіт з проектування та експлуатації сучасних енергосистем. Таким чином, розрахункова робота, що присвячена аналізу умов роботи досліджуваного енергооб’єднання та визначенню оптимальних керуючих діянь для забезпечення стійкої роботи енергосистеми в післяаварійних режимах, дозволить сформувати у здобувачів освіти навички вирішення професійних задач щодо керування режимами сучасних електроенергетичних систем.
Keywords: методичні вказівки; електрична енергія; характеристика протиаварійних керуючих впливів; післяаварійний режим; відновлювані джерела енергії; електроенергетичні системи; лінії електропередавання