Інтеграція криптовалют у фінансове управління підприємством як засіб стійкості та незалежності в мінливих умовах ринку - Застьола, Євген Олексійович; Сергієнко, Олена Андріанівна; Бабенко, Максим Віталійович (ФОП Лібуркіна Л. М., 2025)
У статті досліджено процес інтеграції криптовалют у систему фінансового управління підприємств як інноваційного інструменту підвищення їх стійкості, ліквідності та стратегічної незалежності в умовах ринкової турбулентності. Проаналізовано сучасні тенденції розвитку світового та українського криптовалютного ринку, окреслено його роль у трансформації фінансових стратегій підприємств. Проведено аналіз останніх досліджень і публікацій, визначено невирішені проблеми, пов’язані з нестабільністю нормативно-правового регулювання, волатильністю цифрових активів і недосконалістю фінансової інфраструктури. Розглянуто систему цілей фінансової діяльності підприємства з урахуванням інтеграції криптовалют, її взаємозв’язок із довгостроковими завданнями стратегічного розвитку. Обґрунтовано зміни у змісті фінансової діяльності та функціях фінансового менеджменту за умов цифровізації: від контролю ліквідності до управління цифровими активами, моніторингу волатильності та оцінки ризиків. Побудовано структурну модель системи управління фінансовою діяльністю підприємства, яка включає керівну та керовану підсистеми, а також інформаційні та грошові потоки. Показано, що впровадження криптовалют у корпоративне фінансове управління дозволяє оптимізувати транзакційні витрати, підвищити прозорість розрахунків і зменшити залежність від традиційних банківських структур. Результати дослідження становлять теоретичну та практичну основу для розробки адаптивних фінансових стратегій підприємств у цифровій економіці та забезпечення їх конкурентоспроможності на глобальному ринку. This article explores the process of integrating cryptocurrencies into enterprise financial management systems as an innovative tool for enhancing resilience, liquidity, and strategic independence amid market volatility. It examines current trends in the global and Ukrainian cryptocurrency markets and highlights their role in transforming enterprise financial strategies. The article analyzes recent studies and publications, identifying unresolved issues related to the instability of regulatory frameworks, the volatility of digital assets, and the inadequacies of financial infrastructure. The system of financial activity objectives at enterprises is considered, taking into account cryptocurrency integration and its connection to long-term strategic development goals. The changes in the content of financial activities and the functions of financial management under digitalization are substantiated: from liquidity control to managing digital assets, monitoring volatil ity, and assessing risks. A structural model of the enterprise financial management system has been developed, which includes both managerial and controlled subsystems, as well as information and monetary flows. It is shown that the introduction of cryptocurrencies into corporate financial management allows for the optimization of transaction costs, increased transparency of settlements, and reduced reliance on traditional banking structures. The results of the study provide a theoretical and practical foundation for the development of adaptive financial strategies for enterprises in the digital economy and for ensuring their competitiveness in the global market.
Integration of cryptocurrencies into enterprise financial management as a tool for resilience and independence in volatile market conditions
Keywords: фінансова незалежність; управління фінансовою діяльністю; криптовалютний ринок; фінансова стійкість; інноваційні фінансові інструменти; стратегічне планування; financial independence; financial management; cryptocurrency market; financial stability; innovative financial tools; strategic planning