Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи "Температура при точінні сталі" - Доля, Віктор Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Спеціалістам у галузі машинобудування необхідно знати поняття про теплові явища, що виникають у процесі різання матеріалів та наслідки впливу температури різання на вихідні показники технологічного процесу. Вивчення температури різання необхідне для оптимізації процесу обробки матеріалів, оскільки вона прямо впливає на: стійкість різального інструменту (висока температура призводить до швидкого зносу), якість поверхні деталі (високі температури можуть погіршити якість обробки), продуктивність (оптимальні температури дозволяють збільшити швидкість обробки) та працездатність верстатів. Контроль теплового стану в зоні різання є ключем до підвищення ефективності та зменшення витрат. Ключові причини, чому важливо вивчати температуру різання: Вплив на зношування інструменту: висока температура негативно впливає на робочу поверхню різця, знижуючи його твердість та стійкість, що призводить до прискореного зносу і потреби частішої заміни інструменту, а таким чином збільшення експлуатаційних витрат. Вплив на якість обробки: надмірне нагрівання деталі в процесі різання може призвести до зміни її властивостей, деформації або залишення слідів на обробленій поверхні, погіршуючи її якість. Підвищення продуктивності: керуючи температурним режимом, можна досягти більш високих швидкостей різання без шкоди для інструменту та деталі, що значно збільшує продуктивність роботи. Збереження працездатності верстата: надмірне тепловиділення негативно впливає на вузли верстата, знижуючи їхню працездатність та ресурс. Вибір оптимальних умов: вивчення теплових явищ дозволяє розробити рекомендації для створення оптимальних теплових умов процесу різання, що є основою для ефективної механічної обробки матеріалів.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; точіння сталі; теорія різання; теорія різання матеріалів; ріжучий інструмент