Ремонт газових і нафтових свердловин - Римчук, Данило Васильович; Мінчукова, Наталія Федорівна; Редька, Євгеній Павлович; Цибулько, Сергій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Навчальний посібник відповідає силабусу навчальної дисципліни «Ремонт газових і нафтових свердловин» освітньої програми «Видобування нафти і газу», спеціальності G-16 Гірництво та нафтогазові технології першого освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр». У навчальному посібнику зібрано та систематизовано обширний матеріал стосовно сучасних технологій капітального ремонту свердловин. Уперше детально описано ремонт колонних обв’язок і фонтанних арматур на діючих свердловинах. Особливо цінними є описані технології глушіння свердловин з аномально-низькими пластовими тисками та рідини глушіння, які використовуються при цьому. Весь навчальний матеріал у посібнику чітко розподілений за темами занять. Призначено для студентів денної, заочної та дистанційної форм навчання.
Keywords: навчальний посібник; бурильні труби; газові свердловини; відхилювачі; ковпаки; гвинтові вибійні двигуни; магнітні ловильні інструменти; долота; опорно-центруючі елементи