Кінетика сумісного виділення цинку і нікелю з розбавлених електролітів - Ілляшенко, Ю. В.; Трубнікова, Лариса Валентинівна; Артеменко, Валентина Мефодіївна (НТУ "ХПІ", 2008)
Досліджені закономірності виділення цінку, нікелю і цинк-нікелевого сплаву з розведених електролітів, що містять в якості лігандів амінокислоту та аміак. Найкращі технологічні параметри та якість покрить отримані при спільному вмісті у розчині обох лігандів. Запропонований електроліт характеризується високою стабільністю, є технологічним та екологічно безпечним.

The mechanisms of zinc, nickel and zinc-nickel alloy deposition from diluted electrolytes, containing amino acid or ammonia as a ligand, were investigated. The very technological characteristics and coatings quality were obtained if the electrolyte contained both of the ligands. The suggested electrolyte is characterized by high stability, processibility and it is ecologically safe.
Keywords: цинк-нікелевий сплав; амінокислота; аміак; розчин; ліганди; екологічна безпека