Ефективні маркетингові стратегії розвитку освітніх послуг - Мірошник, Марія Володимирівна (ТОВ "ДКС Центр", 2025)
У статті розглядаються сучасні тенденції та виклики розвитку освітніх послуг в умовах глобалізації, цифрової трансформації та загострення конкуренції на ринку освіти. Наголошено на тому, що заклади освіти дедалі активніше функціонують за ринковими законами, де поряд із якістю освітнього процесу визначальним чинником стає ефективність маркетингових комунікацій і стратегій позиціонування. Мета дослідження полягає у виявленні, систематизації та аналізі найбільш результативних маркетингових стратегій просування освітніх послуг, а також у розробці практичних рекомендацій щодо їх удосконалення та адаптації до сучасних умов. У процесі дослідження застосовано методи порівняльного аналізу, систематизації, синтезу та узагальнення наукових підходів до визначення маркетингових стратегій у сфері освітнього менеджменту. Особливу увагу приділено аналізу інноваційних маркетингових інструментів – digital-технологіям, соціальним мережам, персоналізованому маркетингу та брендингу освітніх установ. Визначено, що комплексне використання традиційних та інноваційних стратегій дозволяє не лише підвищити конкурентоспроможність закладу освіти, але й забезпечити довгострокову лояльність споживачів освітніх послуг. У дослідженні підкреслюється, що успішність освітніх закладів у сучасних умовах значною мірою залежить від здатності оперативно реагувати на зміни зовнішнього середовища, впроваджувати гнучкі маркетингові підходи та орієнтуватися на потреби цільової аудиторії. Важливою складовою стає формування партнерських відносин зі стейкголдерами – студентами, батьками, роботодавцями та громадськістю, адже саме їхня довіра та залученість забезпечують стійкий розвиток освітніх організацій у довгостроковій перспективі. Практичне значення дослідження полягає у формуванні рекомендацій для керівників та маркетологів освітніх організацій щодо удосконалення їхньої маркетингової політики. Запропоновані підходи можуть бути використані при розробці стратегічних планів розвитку закладів освіти різних рівнів – від шкіл і коледжів до університетів. Результати роботи сприятимуть підвищенню ефективності управління освітніми установами, розширенню їхнього впливу на ринку послуг та формуванню позитивного іміджу у сучасному інформаційно-комунікаційному середовищі. The article examines current trends and challenges in the development of educational services in the context of globalization, digital transformation and increased competition in the education market. It is emphasized that educational institutions are increasingly operating according to market laws, where, along with the quality of the educational process, the determining factor is the effectiveness of marketing communications and positioning strategies. The purpose of the study is to identify, systematize and analyze the most effective marketing strategies for promoting educational services, as well as to develop practical recommendations for their improvement and adaptation to modern conditions. In the process of the study, methods of comparative analysis, systematization, synthesis and generalization of scientific approaches to determining marketing strategies in the field of educational management were applied. Particular attention is paid to the analysis of innovative marketing tools - digital technologies, social networks, personalized marketing and branding of educational institutions. It was determined that the integrated use of traditional and innovative strategies allows not only to increase the competitiveness of an educational institution, but also to ensure long-term loyalty of consumers of educational services. The study emphasizes that the success of educational institutions in modern conditions largely depends on the ability to respond promptly to changes in the external environment, implement flexible marketing approaches and focus on the needs of the target audience. An important component is the formation of partnership relations with stakeholders - students, parents, employers and the public, because it is their trust and involvement that ensure the sustainable development of educational organizations in the long term. The practical significance of the study lies in the formation of recommendations for managers and marketers of educational organizations to improve their marketing policy. The proposed approaches can be used in the development of strategic plans for the development of educational institutions of various levels - from schools and colleges to universities. The results of the work will contribute to increasing the efficiency of management of educational institutions, expanding their influence on the services market, and forming a positive image in the modern information and communication environment.
Effective marketing strategies for the development of educational services
Keywords: маркетинг освітніх послуг; стратегія просування; освітній менеджмент; цифрові технології; імідж закладу освіти; конкурентоспроможність; marketing of educational services; promotion strategy; educational management; digital technologies; image of an educational institution; competitiveness