Вступ до фаху - Раєвнєва, Олена Валентинівна; Аксьонова, Ірина Вікторівна (Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця, 2021)
В сучасному світі інформація є специфічним товаром і унікальним нематеріальним активом, який визначає конкурентоспроможність будь-якого бізнесу. Наявність або відсутність інформації буває вирішальним при прийнятті економічних рішень. У той же час, отримання інформації є тільки першим кроком, за яким слідкують її аналіз і витяг необхідних даних. Саме тому сьогодні аналіз перетворився в креативний вид управлінської діяльності. Його функції поширюються на всі сфери і бізнес-процеси. Сучасна економіка та бізнес вимагають від ринку освітніх послуг підготовки універсальних креативних фахівців, які здатні займатися інформаційно-аналітичною підтримкою і обґрунтуванням прийняття управлінських рішень. Для підготовки таких фахівців необхідно формувати у студентів аналітичне мислення на підставі засвоєння різноманітних дисциплін. Навчальна дисципліна «Вступ до фаху» є першою навчальною дисципліною, що формує початкові компетентності професії сьогодення та майбутнього – бізнес-аналітика, який здатен відбирати, консолідувати інформацію, виконувати всебічний економічний аналіз проблеми, обґрунтовувати тактичні і стратегічні дії бізнес-структури. Об’єктом навчальної дисципліни є діяльність бізнес-структур та галузь управління бізнесом. Предметом навчальної дисципліни є сукупність відносин, що виникають в сфері діяльності бізнес-аналітика. Метою викладання навчальної дисципліни є ознайомлення студентів з особливостями майбутньої професії, її змістом та завданнями, визначення ролі бізнес-аналітика в інформаційній економіці, ознайомлення з особливостями організації підготовки бізнес-аналітиків та формування у студентів початкових знань і навичок виявлення проблем бізнесу та управління бізнес-процесами.
Keywords: робоча програма; інформаційна система університету; бізнес-аналітика на ринку праці; сучасне цифрове суспільство; економічна діяльність; формування навичок діджиталізації; управління бізнес-процесом