"Біологічний реактор" у робочій зоні металообробних підприємств - Березуцький, Вячеслав Володимирович; Халявка, О. В. (НТУ "ХПІ", 2009)
У статті наводяться аналіз та результати досліджень, які свідчать про те, що у металообробних підприємствах на дільницях де використовуються мастильно-охолодні рідини утворюються небезпечні для робочих умови які обумовлюються наявністю мікроорганизмів.

In the article the analysis and results of researches which testify to that are pointed that in metal-working enterprises on areas where lubricant-cooling liquids are used dangerous for working terms which are stipulated by the presence of microorganism appear.
Keywords: промислове виробництво; охорона праці; небезпечні фактори; мастильно-охолодні рідини; вплив мікроорганізмів; зниження захворюваності