Інформативність показників якості компресорних змащувальних олив - Григоров, Андрій Борисович; Богоявленська, Олена Володимирівна (Український державний хіміко-технологічний університет, 2018)
В роботі надані експериментально визначені стандартні показники якості холодильних олив (кінематична в'язкість, масова частка води, кислотне число, температура спалаху, зольність) і не регламентовані нормативною документацією – оптичний і електричний. Встановлено, що значний внесок у зміну робочих характеристик компресорної оливи вносять продукти окиснення, що утворюються під дією високих температур і тиску в процесі експлуатації установки, і так само попадання в нього холодоагенту (амоніак), які в присутності води сприяють початку корозії за електрохімічним механізмом деталей компресора з мідьвмісних сплавів. Утворені електроліти та продукти корозії значно змінюють оптичні та електричні властивості оливи. Для показників якості олив розраховано коефіціенти інформативності, що дозволило обрати такі, які адекватно відображають зміну властивостей холодильної оливи при роботі компресора: масова частка води, оптична густина і електродний потенціал. Запропоновано методики визначення не регламентованих показників для контролювання змінення робочих характеристик оливи. На підставі результатів досліджень запропоновано використовувати такі показники, як кількість вологи, оптична густина і електродний потенціал, для експрес аналізу якості холодильних олив в компресорних установках, які працюють на холодоагенті R717 (амоніак).

Experimentally determined standard measures of the quality of refrigerator oils (kinematic viscosity, water mass fraction, ignition temperature, corrosion activity) are presented in this work. Optical and electrical quality ratings, which are not regulated by established standards, are given too. Oxidation products was stated to make a significant contribution to the change in operating characteristic of compressor oil, these oxidation products being formed both under the action of high temperatures and pressures during the compressor operation and in case of ingress of refrigerant (ammonia) into it. The oxidation products in the presence of water will contribute to the beginning of corrosion of copper-containing components of compressor via the electrochemical mechanism. The generated electrolytes and corrosion products significantly change the optical and electrical properties of oil. The informativeness coefficients of the quality of oils were calculated. The informativeness coefficients were selected which adequately reflect the changes in the refrigeration oil properties during compressor operation, they are as follows: water mass fraction, optical density and electrode potential. Some methods were developed to determine the changes in oil performance that are not regulated by established standards. Based on the analysis of the obtained results, such indexes as the amount of moisture, optical density and electrode potential have been selected to perform the express analysis of the quality of refrigerator oils in compressor equipment which uses R717 refrigerant (ammonia).
The informativeness of quality indicators of compressor lubricating oils
Keywords: холодоагенти; амоніак; електродний потенціал; оптична густина; хімічні речовини; oil compressor; refrigerant; ammonia; information coefficient; electrode potential; optical density; express analysis