Окислення олов’яних бронз та встановлення вимог до склопокриттів для їх захисту - Соболь, Юлія Олегівна (НТУ "ХПІ", 2010)
У статті наведено дані окислення міді й олов’яних бронз, температурної інтенсивності цього процесу та надана те рмодинамічна оцінка складу оксидної плівки, яка утворюється на поверхні бронз при температурах до 1000°С. З урахуванням цих показників встановлені основні критерії та їх певні значення для розробки захисних склопокриттів при плавленні олов’яних бронз.

In the article the data of copper and tin bronze oxidation, temperature intensity of this process and ther-modynamic estimate of composition of oxide film that forms on the bronze surface at temperatures up to 1000°С were given. Taking into account these characteristics the main criteria and their defined values for development of the protective glassy covering that will be used during tin bronze melting were established.
Keywords: вторинна сировина; лом сплавів; окислення міді; температура; рівняння Гібса-Гельмгольца