Методичні вказівки до самостійної роботи за темою "Матеріальні розрахунки в технологічних процесах виробництва лакофарбових матеріалів" - Корягін, Андрій Геннадійович; Крамаренко, Віктор Юрійович; Нескорожена, Галина Дмитрівна (My University, 2023)
Ознакою стану лакофарбових технологій України є сталий розвиток виробництва та застосування сучасних лакофарбових матеріалів (ЛФМ); розширення їх асортименту з метою одержання високоякісних захисно-декоративних покрить широкої сфери застосування. Виробництво ЛФМ розподіляється на два основні типи технологічних процесів: - виробництво плівкоутворювачів та плівкоутворювальних систем на їх основі; - виробництво пігментованих ЛФМ (фарби, емалі, ґрунтовки, шпаклівки). Початок виробництва будь-якого нового типу ЛФМ передбачає цілу низку обов’язкових процедур, зокрема, складання технологічного регламенту виробництва. Однією зі складових технологічного регламенту виробництва є матеріальні розрахунки, які полягають у складенні матеріального балансу виробництва ЛФМ. Основною метою складання матеріального балансу є визначення витратних норм сировинних компонентів рецептури ЛФМ на виробництво одиниці продукції – 1000 кг. Результати розрахунку у вигляді витратних норм виробництва є основою для проведення економічних розрахунків, зокрема, собівартості продукції за сировинними компонентами. З технологічної точки зору матеріальні розрахунки дозволяють проаналізувати матеріальні потоки, втрати та відходи виробництва, проблемні місця технологічного процесу, тощо. Матеріальні розрахунки щодо виробництва ЛФМ є застосовними в навчальному процесі під час виконання розрахунково-графічних завдань, курсових робіт та дипломних проектів.
Keywords: методичні вказівки; хімічні технології; захисно-декоративні покриття; плівкоутворювачі; поліестерифікація; витратні норми