Побудова схем-розгорток обмоток електричних машин - Юр'єва, Олена Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Дисципліна «Загальна теорія електричних машин» вивчає різноманітні електричні машини, що забезпечують роботу сучасних механізмів, а також силові трансформатори, електромагнітні процеси в яких схожі з електромагнітними процесами в електричних машинах. Одним зі особливих завдань теорії електричних машин є побудова схем-розгорток розподілених обмоток електричних машин постійного та змінного струму. Навички у побудові та користуванні такими схемами знадобляться у подальшому при проєктуванні, виробництві, ремонті електричних машин. Обмотки є найвідповідальнішою частиною електричної машини. Для їхнього проєктування, виготовлення та ремонту необхідно знати принципи вкладання провідників обмотки в пази осердь статора або якоря. В розділах цього видання розглядається побудова схем-розгорток одношарової та двошарової обмоток статора машин змінного струму та обмотки якоря машини постійного струму, наведено порядок їхньої побудови та приклади. Для самостійного опрацювання матеріалу наведено обмоткові дані існуючих електричних машин. Додаткову інформацію щодо побудов схем-розгорток електричних машин можна отримати за посиланнями [1–8]. Схема-розгортка обмотки електричної машини повинна бути оформлена ручним або машинним способом відповідно до вимог стандартів [9]. Схема-розгортка обмотки електричної машини креслиться на папері формату А4×2 або А5×2. Схема-розгортка розташовується ближче до лівого поля аркуша та приблизно по центру між верхнім та нижнім полем. У правому верхньому кутку аркуша розташовуються обмоткові дані – вихідні та розрахункові. За можливості трифазні схеми-розгортки виконуються кольоровими, кожній фазі відповідає свій колір. Для двошарових обмоток верхній шар виконується суцільною лінією, нижній – пунктирною.
Keywords: методичні вказівки; електричні машини; побудова схем-розгорток обмоток; статор машин; виконання схеми-розгортки; електротехніка