Оцінювання ефективності трансферу технологій на підприємствах туризму та гостинності - Маслак, Марія Володимирівна; Ілляшенко, Сергій Миколайович; Долина, Ірина Володимирівна; Кобєлєва, Тетяна Олександрівна; Глізнуца, Марина Юріївна (Донецький національний технічний університет, 2019)
Мета роботи полягає у розробці теоретико-методичних основ економічної оцінки трансферу технологій на підприємства індустрії туризму. Об'єктом дослідження є процес комерціалізації інноваційних технологій на туристичних підприємствах. Методи досліджень. Для досягнення поставленої мети були виконані аналітичні дослідження с використанням методів статистичного аналізу та функціонального аналізу, експертних оцінок, групувань, порівняння. Результати. У статті визначено, що системи трансферу технологій на підприємствах туризму та гостинності, її функціонування та розвиток знаходиться під перманентним впливом факторів внутрішнього та зовнішнього середовища. Авторами визначено внутрішні та зовнішні фактори розвитку системи трансферу технологій. Доведено, що трансфер технологій в сфері туризму та гостинності забезпечує низку ефектів: підвищення інноваційної активності підприємства, підвищення прогресивності виробничо-технологічної бази, фінансова ефективність, інвестиційно-інноваційна ефективність, інноваційність персоналу, маркетингова, комунікативна та екологічна ефективність.

The purpose of the work is to develop theoretical and methodological bases for economic assessment of technology transfer to tourism industry. The object of the research is the process of commercialization of innovative technologies at tourism enterprises. Research Methods. To achieve this goal, analytical studies were performed using methods of statistical analysis and functional analysis, expert assessments, groupings, comparisons. Results. The article determines that the technology transfer systems at tourism and hospitality enterprises, its functioning and development are permanently influenced by factors of the internal and external environment. The authors identified internal and external factors of technology transfer system development. It has been proved that technology transfer in the sphere of tourism and hospitality provides a number of effects: increase of innovative activity of the enterprise, increase of progressiveness of production and technological base, financial efficiency, investment-innovative efficiency, innovativeness of personnel, marketing, communicative and ecological efficiency.
Evaluation of technology transfer efficiency at tourism and hospital enterprises
Keywords: економіка; туристичні підприємства; комерціалізація; інновації; виробничі процеси; процес інтелектуалізації; конкурентні переваги; technology transfer; efficiency; innovation; commercialization; tourism enterprises