Спосіб захисту графітових виробів від окиснення - Семченко, Галина Дмитрівна; Шутєєва, Ірина Юріївна; Руденко, Лариса Вікторівна; Старолат, Олена Євгенівна (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2008)
Спосіб захисту графітових виробів від окиснення, що включає просочування виробів золем алкоксисилану, витримування в аміачному середовищі, сушіння і термообробку при 1230-1270 °С, який відрізняється тим, що просочування проводять при температурі -1 - +3 °С протягом 5-8 годин, після чого вироби витримують в аміачному середовищі протягом 5-12 хвилин, а потім на повітрі при температурі 18-25 °С протягом 1-1,5 діб, промивають в проточній воді з добавкою ССl4 при одночасній обробці ультразвуком частотою 50 Гц протягом 25-50 сек., сушать при 140-160 °С протягом 45-60 хвилин, а термообробку проводять 20-30 хвилин в атмосфері повітря.
Keywords: патенти; конструкційна кераміка; термін експлуатації; міцність; золь алкоксисилану кремнію; аміачне середовище; сушка; термообробка; обробка ультразвуком; графітова матриця