Наукова школа електротехніки НТУ "ХПІ": до 100-річчя з дня застосування - Тверитникова, Олена Євгенівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Досліджено початковий етап становлення наукової школи в галузі електротехніки Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут». З’ясовано роль професорів О. К. Погорєлко, М. П. Клобукова та М. Д. Пильчикова у становленні дисциплін електротехнічного профілю, створенні спеціалізованих лабораторій та формуванні матеріально-технічної бази для розвитку електротехнічних досліджень. Висвітлено наукову, організаційну та навчальну діяльність професора П. П. Копняєва зі створення електротехнічного факультету. Ним було організовано дипломне проєктування з електротехніки, що дало змогу вже у 1900 р. зробити перший випуск інженерів-електротехніків. П. П. Копняєвим було розроблено низку підручників та посібників з теорії і практики електричних машин, загальної електротехніки, електричних вимірювань, техніки високих напруг, які стали основою системи підготовки інженерів-електротехніків всіх українських закладів вищої освіти. На основі нових методологічних підходів до навчання ним було створено дієву систему підготовки інженерів-електротехніків. Відкритий за ініціативи вченого у 1921 р. електротехнічний факультет мав контингент понад 300 студентів. Створення Харківського електротехнічного інституту надало значний поштовх у розвитку вітчизняної електропромисловості. Крім підготовки фахівців науковці інституту проводили спільні наукові дослідження, організовували навчання для інженерів підприємств, проводили конференції, друкували наукові статті. Поступово в Харківському політехнічному інституті сформувалася потужна наукова школа в галузі електротехніки, що згодом набула розвитку, а її перспективні дослідження отримали світове визнання і стали окремими науковими школами.

The initial stage of the formation of a scientific school in the field of electrical engineering of the National Technical University "Kharkov Polytechnic Institute" has been studied. The role of professors О. K. Pogorelko, M. P. Klobukov and M. D. Pilchikov in the formation of disciplines of the electrical profile, the development of specialized laboratories and the formation of a material and technical base for the development of electrical research. The scientific, organizational and educational activities of Professor P.P. Kopnyaev on the creation of the Faculty of Electrical Engineering. He organized diploma design, which made it possible already in 1900 to produce the first graduation of electrical engineers. P. P. Kopnyaev developed a number of textbooks and manuals on the theory and practice of electrical machines, general electrical engineering, electrical measurements, high voltage technology, which became the basis for the training system for electrical engineers in all Ukrainian institutions of higher education. Based on new methodological approaches to teaching, he created an effective system for training electrical engineers. Opened on the initiative of a scientist in 1921, the Faculty of Electrical Engineering had a contingent of more than 300 students. The creation of the Kharkov Electrotechnical Institute gave a significant impetus to the development of the domestic electrical industry. In addition to training specialists, the scientists of the institute conducted joint scientific research, organized training for engineers of enterprises, held conferences, and published scientific articles. Gradually, a powerful scientific school in the field of electrical engineering was formed at the Kharkov Polytechnic Institute, which subsequently developed, and its promising research received worldwide recognition and became separate scientific schools.
Scientific school of elektrikal engineering NTU "KHPI": on the occasion of the 100 th anniversary of its foundation
Keywords: історія науки і техніки; електротехніка; вища електротехнічна освіта; наукова школа; Харківський електротехнічний інститут; професор П. П. Копняєв; НТУ "ХПІ"; history of science and technology; electrical engineering; higher electrical education; scientific school; Kharkov Electrotechnical Institute; рrofessor P. P. Kopnyaev; NTU "KhPI"