Модификация ограничений на ведение данных для обеспечения целостности крупномасштабных информационных систем - Танянский, С. С.; Тулупов, В. В.; Руденко, Д. А. (НТУ "ХПИ", 2006)
В статті досліджені методи підтримки цілісності в базах даних і визначені властивості деяких операцій реляційної алгебри при їхньому використанні в розподілених системах. Для розширення можливостей роботи з даними введені узагальнені операції, що дозволяють коректно виконувати запити при наявності невизначених значень у відношеннях бази даних. Для визначення необхідних умов забезпечення цілісності пропонується використовувати алгоритм Грехема, що перевіряє властивість повного з'єднання відношень. Якщо схема бази даних не задовольняє цим умовам, то розглядається варіант її модифікації без порушення схем відношень і зв'язків між ними.

In article the methods of support of integrity in databases are investigated and the properties of some operations of relational algebra are determined at their use in the allocated systems. For expansion of possibilities of work with the data the generalized operations are entered allowing it is correct to carry out searches at presence of indeterminate values concerning a database. For definitions of necessary conditions of provide integrity, it is offered to use algorithm Grahama, checking property complete joining of the relations. If the scheme of a database does not satisfy with it conditions, the variant of its updating without infringement of the schemes of the relations and Relationships between them is considered.
Keywords: база данных; ЭВМ; универсальная реляционная схема; попарно-согласованная база