Безпігментне забарвлення архітектурно-будівельної кераміки з отриманням яскравих кольорів - Щукіна, Людмила Павлівна; Рищенко, Михайло Іванович; Дайнеко, Єкатерина Борисівна; Кабацька, Ганна Олександрівна (Харківський національний університет будівництва та архітектури, 2017)
Показана можливість безпігментного забарвлення керамічних матеріалів у поверхневому шарі модифікуючою суспензією, яка складається з оксиду цинку і розчину неорганічних солей. Досліджений механізм кольороутворення, який полягає в синтезі цинкової шпінелі на поверхні виробів під час випалу, в решітку якої при ізоморфному заміщенні Zn²⁺ входять хромофорні катіони солей Co²⁺ і Mn²⁺. Отримані лицьові керамічні матеріали яскравих зеленого і жовтого кольорів.

The possibility of non-pigment staining of ceramic materials in the surface layer by a modifying sus-pension consisting of zinc oxide and a solution of inorganic salts is shown. The mechanism of color formation, which consists in the synthesis on the surface of articles during their burning of zinc spinel, is carried out. In the crystal structure of spinel, the zinc cation is isomorphically replaced by cations of cobalt or manganese. Ceramic materials of bright green and yellow colors were obtained.
Non-pigment staining of architectural and construction ceramics with bright colors
Keywords: безпігментне забарвлення; модифікуюча кольороутворююча суспензія; випал; цинкова шпінель; хромофорні катіони; non-pigment staining; modifying сolour-forming suspension; burning; zinc spinel; chromophore cations