Історико-методологічні аспекти розвитку стандартизації, управління якістю і сертифікації промислової продукції - Єфімов, Олександр В'ячеславович; Тютюник, Лариса Іванівна; Іванова, Лідія Анатоліївна; Гаркуша, Тетяна Анатоліївна; Стельник, О. В. (НТУ "ХПІ", 2013)
В умовах активної глобальної світової економіки успіх окремих галузей економіки на зовнішньому і внутрішньому промислових ринках повністю залежить від того, наскільки їх продукція або послуги відповідають загальноприйнятим стандартам якості. Тому проблема забезпечення і постійного підвищення якості продукції актуальна для всіх країн і підприємств, які є лідерами, у тому числі і в галузі енергетики. Значну роль в підвищенні якості продукції відіграють національні стандарти, які є організаційно-технічною основою систем якості. В статті розглянуті історичні та методологічні основи стандартизації, управління якістю і сертифікація промислової продукції.

In the conditions of development of international trade and types of activity family to her, success of some enterprises and regions of economy at the oversea and internal markets fully depends on that as far as their products or services correspond to the standards of quality. Therefore the problem of providing and upgrading products is actual for entire countries enterprises. Standards which are organizationally-technical basis of the systems of quality act considerable part in upgrading.
Keywords: міжнародна торгівля; стандарти якості; управління якістю; промисловість; ринкові відносини; міжнародні стандарти; standardization; industrial products; quality management; product quality; industry