Методичні вказівки до проведення переддипломної практики - Корольов, Роман Володимирович; Ткачов, Андрій Михайлович; Гаврилова, Алла Андріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Переддипломна практика для студентів денної форми навчання першого (бакалаврського) рівня навчання спеціальностей 256 (K3) “Національна безпека (за окремими сферами забезпечення і видами діяльності)” та 257 (K4) “Управління інформаційною безпекою” входить до складу базових дисциплін, повинна проходити у строки, які встановлені в графіку навчального процесу, та виступає ключовим етапом у їх підготовці. Вона є логічним завершенням навчального процесу, що дає студентам можливість застосувати здобуті теоретичні знання на практиці та розвинути професійні навички, необхідні для успішної кар'єри в цих критично важливих сферах. Сучасний світ стикається зі зростаючим спектром загроз, що варіюються від гібридних конфліктів та кібератак до інформаційних маніпуляцій. Це вимагає від майбутніх фахівців глибокого розуміння складних процесів, здатності аналізувати ризики, а також розробляти та впроваджувати ефективні заходи для захисту національних інтересів, суспільства та кожного громадянина. Під час переддипломної практики студенти зможуть ознайомитись з реальною роботою державних установ, приватних компаній та інших організацій, які відіграють ключову роль у забезпеченні безпеки. Це дозволить їм набути практичного досвіду у розробці та реалізації стратегій, політик і процедур безпеки, а також у використанні сучасних технологій та інструментів захисту інформації. Протягом переддипломної практики студенти поглиблять свої знання щодо правових, організаційних та технічних аспектів національної та інформаційної безпеки. Вони навчаться аналізувати загрози та вразливості, розробляти комплексні системи захисту та ефективно працювати з конфіденційною інформацією. Цей досвід дозволить отримати фундамент для подальшої професійної діяльності та успішного захисту дипломної роботи, яка підсумовує весь період навчання.
Keywords: методичні вказівки; переддипломна практика; бакалаврат; національна безпека; управління інформаційною безпекою; інформаційна безпека