Методичні вказівки до виконання розрахункового завдання з навчальної дисципліни "Технічні вимірювання та випробування продукції" - Дроздова, Тетяна Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Багато людей у повсякденній роботі при зборі точної інформації для будь-яких цілей автоматично застосовують деякі статистичні методи, щоб ефективно використати отримані дані як підставу для висновків та рішень. У методичних вказівках запропоновано до вивчення та подальшого використання деякі статистичні методи та прийоми, які є широко популярні при виконанні будь-яких експериментальних досліджень, випробувань, атестаційних вимірювань тощо. Наведено етапи первинного статистичного аналізу: формування варіаційних рядів, обчислення статистичних характеристик, ідентифікація емпіричних розподілів за статистичними даними. Розглянуті питання статистичної обробки двох вибірок, побудови кумулятивної лінії, полігону та гістограм для обох розподілів, перевірки гіпотези про нормальний закон розподілу, оцінки парної залежності між вибірками різними методами, визначення характеристик зв'язку між двома випадковими величинами. Методичні вказівки містять теоретичну частину, яка направлена на підвищення інтересу студентів до комп’ютерних розрахунків і більш свідоме засвоєння учбового матеріалу, та індивідуальні завдання до виконання розрахункового завдання. Поданий в методичних вказівках матеріал дозволяє вдосконалити навички процедури статистичної обробки вимірювальних даних в рамках дисципліни «Технічні вимірювання та випробування продукції», яка займає важливе місце у підготовці та формуванні кваліфікованого фахівця-інженера.
Keywords: методичні вказівки; первинний аналіз; генеральна сукупність; вибірка; статистична перевірка гіпотез; критерій Пірсона; регресійний аналіз