Особливості та закономірності адаптації біоенергетичної системи організму юних спортсменів до фізичних навантажень - Баламутова, Наталія Михайлівна; Шейко, Лілія Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Дослідження виявило індивідуальні особливості адаптації спортсменів до фізичних навантажень. Встановлено відмінності у співвідношенні аеробного та анаеробного енергозабезпечення між плавцями і ватерполістами, зумовлені специфікою тренувань. Виділено чотири варіанти адаптації, що сприяє коригуванню індивідуальних тренувальних планів.
Keywords: біоенергетична система; індивідуальна адаптація; фізичне навантаження; плавання; спортсмени; тренувальний процес; можливості юного організму; енергозабезпечення