Расчеты основных геометрических параметров автомобильных цистерн некругового поперечного сечения - Иванина, Н. Л.; Головченко, В. И.; Полетун, Л. Е. (НТУ "ХПИ", 2009)
У статті виводяться формули для обчислення площі поперечного перетину порожнини цистерни, контур якого складений з довільної кількості дуг кола різного радіусу або з комбінації кругових дуг та вiдрiзкiв прямих, її місткості, виконання розрахунку калібровки, а також для визначення координат центру маси рідини в цистерні при довільному рівні її заповнення. Як приклад наведені результати розрахунку для цистерни номінальної місткості 20,3 куб. м.

A derivation of formulas for calculation of tanks cavity cross-section area the contour of which is formed of arbitrary number of diverse radius circle arcs or of combination of circle arcs and straight segments, as well as ones for calculation of its volume, for performance of calibration calculation and for determining the liquid cargo of arbitrary level center mass are given in the paper. The results of calculations of 20,3 cubic meters capacity tank are cited as an example.
Keywords: цистерна несущего типа; шасси автомобиля; поперечное сечение; ЭВМ; системы компьютерной математики