Концепція ідеального лідера Н. Макіавеллі як дидактична складова процесу оновлення політичної еліти України - Мотенко, Ярослав Володимирович; Шишкіна, Євгенія Костянтинівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
У пропонованій статті розглянуто проблему використання інтелектуальної спадщини видатного мислителя епохи Відродження Нікколо Макіавеллі (1469–1527), як інструменту підготовки нової політичної еліти України. Автори статті розглядають концепцію ідеального політичного лідера Н. Макіавеллі як модель виховання у політичного класу України якостей, що дозволять їй зберегти власну державність в умовах цивілізаційного протистояння.

In the paper the problem of Ukrainian political elite renovation is examined. It is investigated the intellectual heritage of Niccolo Machiavelli (the prominent thinker of Renaissance) as an instrument of social transformation. The authors of the article consider Machiavelli’s conception of ideal political leader as a model of developing in political class of Ukraine such qualities which could allow them to save independent state system in the conditions of civilization confrontation.
The Machiavelly’s conception of ideal leader as a didactics component of the political elite renovation process in Ukraine
Keywords: макіавеллізм; прагматизм; ідеальний політик; політичний склад; державність; pragmatism; ideal politician