Навчальна програма дисципліни професійної та практичної підготовки "Теорія гусеничних та колісних машин, гідравліка і гідропривід" - (:unkn) unknown (НТУ "ХПІ", 2010)
Учбова дисципліна "Теорія гусеничних та колісних машин, гідравліка і гідропривід" відноситься до спеціальних теоретичних курсів. Вона встановлює загальні, досить широкі залежності, що дозволяють отримати вихідні дані для розрахунку механізмів та деталей транспортних машин, а також виконати оцінку характеристик машин та їхньої поведінки в експлуатації. Вказана дисципліна вивчає рух машини по прямій і в повороті на горизонтальній та похилої поверхнях, процеси розгону та гальмування, роботу рушіїв різних типів, їх взаємодію з грунтом, теоретичні основи роботи моторно-трансмісійної та ходової систем. Вона дає основні поняття статики, кінематики і динаміки рідини стосовно до розв'язку технічних задач. Як приклади розглядаються устаткування та системи транспортних засобів.
Keywords: гусеничний рушій; гусеничний ланцюг; натяг гусениці; сила тяги; коефіцієнт зчеплення; колісний рушій; прямолінійний рух машини; енергетичні установки ГКМ; тяговий розрахунок; поворот машин; гідравліка; рівняння Бернуллі; гідроприводи ГКМ